whistle - онтологија

засвири повеќе

засврат
Вид збор: Глагол, свршен
За куршуми, гранати - почне да фрчи.
Албански: fishkëlloj
Употреба: Преносно значење

засвирка повеќе

засвиркаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да свирка.

писка повеќе

мн. писки
Вид збор: Именка, женски род
Дел од дувачки инструмент, обично во форма на цевка каде што се создава воздух.
Албански: pipëz
Употреба: Музика и танц

писок повеќе

мн. писоци
Вид збор: Именка, машки род
Краткотраен остар звук.
Албански: piskamë

пишталка повеќе

мн. пишталки
Вид збор: Именка, женски род
Свирка, обично дрвена, што пишти многу.

просвири повеќе

просвират
Вид збор: Глагол, свршен
Со звук помине нешто покрај увото или покрај главата.
Албански: fishkëlloj
Употреба: Разговорно
За ветер, помине низ тесен отвор со звук, со свирење.
Албански: fishkëlloj

реже повеќе

режат
Вид збор: Глагол, несвршен
За ветер - предизвикува чувство на штипење по кожата.
Албански: shtip
Употреба: Преносно значење
За силен звук - предизвикува непријатно слухово чувство.
Албански: fishkëlloj
Употреба: Преносно значење

свиреж повеќе

мн. свирежи
Вид збор: Именка, машки род
Изразување протест со свирење.
Силен, остар, продорен звук.

свири повеќе

свират
Вид збор: Глагол, несвршен
За локомотива, брод, автомобил и друго превозно средство - издава остар звук како сигнал.
Албански: fishkëllon
Издава звук или мелодии со уста.
Албански: fishkëlloj
За силен ветер, фучи.
Албански: fishkëllon
Употреба: Преносно значење
За куршуми, гранати - фрчи.
Албански: fishkëllon
Употреба: Преносно значење

свирка повеќе

мн. свирки
Вид збор: Именка, женски род
Мал инструмент на кој се свири со дување; примитивна детска играчка за свирење со уста.
Албански: fyell, zamare
Примери:
Ќе си купи свирка.
Инструмент што служи да давање сигнали - на воз, брод и сл.
Албански: fishkëllim
Примери:
(спорт.) Судијата свирна со свирката и играта почна.

свирка повеќе

свиркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Свири со уста или на инструмент со прекини.
Албански: fishkëllej
Примери:
Работеше и си свиркаше.

свирне повеќе

свирнат
Вид збор: Глагол, свршен
Засвири еднаш или неколку пати по еднаш.
Албански: fishkëllej
Примери:
Им свирна на волвите.

свирче повеќе

Види и: свирка (ж.)
мн. свирчиња
Вид збор: Именка, среден род
свирка
Употреба: Деминутив

свисти повеќе

свистат
Вид збор: Глагол, несвршен
За силен ветер, за истрел и сл. - издава пронизлив звук.
Примери:
свистат куршуми

фучење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
фучи
Примери:
фучењето на ветрот