whiten - онтологија

белее повеќе

белеат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
За коса - обелува, станува сед.
Албански: zbardhet
(се белее) Се одликува со бела боја, се покажува со својата белина.
Албански: zbardhë

бели повеќе

белат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави нешто да стане бело.
Албански: zbardh
Мачка, премачкува со нешто бело.
Албански: zbardhoj

белне повеќе

(се) белнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се појави нешто бело, се забелее.

добели повеќе

добелат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со белењето, направи нешто во целина да стане бело.

доизбели повеќе

Види и: избели (св.)
доизбелат
Вид збор: Глагол, свршен
Пере нешто бело (обично ткаенина) до целосно обелување, исчистување.
Албански: zbardhoj krejt

забелее повеќе

(се) забелеат
Вид збор: Глагол, свршен
Се покаже, се појави со својата белина.
Албански: fillon të zbardhet

забели повеќе

забелат
Вид збор: Глагол, свршен
Обели малку некоја површина, нешто.
Албански: zbardh
(се забели) се забелее
Албански: zbardhet

избели повеќе

избелат
Вид збор: Глагол, свршен
Премачка со бела боја.
Албански: zbardhoj
(се избели) Стане бел.
Албански: zbardhet

набели повеќе

набелат
Вид збор: Глагол, свршен
Намачка, стави белило, пудра и сл.
Албански: zbardh
Намачка со бела боја, со вари сл.
Албански: zbardh
(се набели) Си стави белило, пудра.
Албански: zbardhet

обели повеќе

обелат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да биде бело, побело отколку што било претходно.
Албански: zbardh

побелее повеќе

Види и: побели (св.)
побелеат
Вид збор: Глагол, свршен
Станува бел.

побели повеќе

побелат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане бел.
Албански: zbradh

подбелее повеќе

Види и: подбели (св.)
подбелеат
Вид збор: Глагол, свршен
подбели

подбели повеќе

подбелат
Вид збор: Глагол, свршен
Подбели, обели малку, донекаде.
Албански: zbardh

понабели повеќе

понабелат
Вид збор: Глагол, свршен
Набели уште малку.
Албански: zbardhoj edhe pak
(се понабели) Се набели уште малку, донекаде.
Албански: zbardhohet edhe pak

пообели повеќе

Види и: обели (св.)
пообелат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи донекаде бел.
Албански: zbardhoj
Употреба: Ретко