whole - онтологија

блок повеќе

мн. блокови
Вид збор: Именка, машки род
Целина од поврзани активности.
Албански: bllok, njësi

интегрален повеќе

интегралниот
Вид збор: Придавка
Што е неделив дел од целината, неразделно сврзан за неа; што ги има сите составни делови.

цел повеќе

цели
Вид збор: Придавка
Од кој ништо не е одземено, ненакршен.
Албански: e tërë
Што трае непрекинато определено време.
Албански: tërë
Што се приближува кон вистински, суштински.
Албански: gjithë, krejt

целина повеќе

целината
Вид збор: Именка, женски род
цело, целост, потполност
Албански: tërësi

целинка повеќе

мн. целинки
Вид збор: Именка, женски род
цело, потполно
Албански: tërësi
Употреба: Деминутив

цело повеќе

мн. цели
Вид збор: Именка, среден род
Нешто единствено.
Албански: e tërë
Употреба: Книжевен збор
Цел број.
Албански: i plotë
Употреба: Математика