window - онтологија

баџа повеќе

мн. баџи
Вид збор: Именка, женски род
Прозорче на покрив од куќа.
Албански: dritare kulmi
Употреба: Архитектура и градба

окно повеќе

мн. окна
Вид збор: Именка, среден род
Прозорец, прозорски отвор на нешто.
Албански: dritare

пенџер повеќе

Вид збор: Именка, машки род
пенџере
Турски: pencere
Употреба: Дијалектен збор , Народна поезија

пенџере повеќе

мн. пенџериња
Вид збор: Именка, среден род
прозорец
Турски: pencere
Употреба: Архитектура и градба , Разговорно

пенџерка повеќе

Види и: пенџере (ср.)
мн. пенџерки
Вид збор: Именка, женски род
пенџере

пенџерче повеќе

Види и: пенџере (ср.)
мн. пеџерчиња
Вид збор: Именка, среден род
пенџере
Примери:
(разг.) Си оставил пенџерче.

прозор повеќе

мн. прозори
Вид збор: Именка, машки род
прозорец

прозорец повеќе

мн. прозорци
Вид збор: Именка, машки род
Отвор во ѕид низ кој влегува светлина и воздух заедно со рамката и стаклото со којшто тој отвор се затвора.
Албански: dritare, penxhere
Употреба: Архитектура и градба

џам повеќе

мн. џамови
Вид збор: Именка, машки род
окно, прозорец
Турски: cam Албански: dritare, xham