wing - онтологија

ескадрила повеќе

мн. ескадрили
Вид збор: Именка, женски род
Основна воздухопловна тактичка единица.
Француски: escadrille
Употреба: Воен термин

канат повеќе

мн. канати
Вид збор: Именка, машки род
Крило од врата или од прозорец.
Турски: kanat

крило повеќе

мн. крилја
Вид збор: Именка, среден род
(мн. крилја) Орган за летање кај птиците и некои инсекти.
Албански: krah, fletë
Употреба: Зоологија
Страничен дел од летало (на авион, едрилица).
Албански: krah
Употреба: Технологија
Едната страна на изграден објект.
Албански: krah
Употреба: Архитектура и градба
Дел од врата, прозорец што се отвора и затвора.
Албански: krah
Десна и лева страна на борбените редови на војската.
Албански: krah
Употреба: Воен термин
Играч на левата или на десната страна во спортскиот тим.
Албански: anësor
Употреба: Спорт
Група во политичка партија или во некаква организација која се разликува во своето идеолошко-програмско сфаќање.
Албански: krah
Употреба: Политика