work - онтологија

вработи повеќе

вработат
Вид збор: Глагол, свршен
(се вработи) Влезе, стапи на работа.
Албански: punësoj, pranoj në punë
Употреба: Економија

дело повеќе

мн. дела
Вид збор: Именка, среден род
Производ на духовниот труд (во областа на уметностите, на науката).
Албански: vepër

залеби повеќе

залебат
Вид збор: Глагол, свршен
(се залеби) Се вработи.
Албански: punësua

занимава повеќе

(се) занимаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се занимава) Врши (професионално или редовно) определена дејност.
Албански: merrem me, punoj

заработи повеќе

заработат
Вид збор: Глагол, свршен
Почна да работи, да функционира нешто.
Албански: punoj, filloj me punë
Почне да работи некаде.
Албански: punoj
(се заработи) Се занесе, се заборави работејќи.
Албански: punoj, zhytem në punë

изработка повеќе

мн. изработки
Вид збор: Именка, женски род
(само едн.) Квалитет на изработување на одреден производ.
Албански: punim
Употреба: Економија

наработи повеќе

(се) наработат
Вид збор: Глагол, свршен
Работи многу, до изморување.

обработи повеќе

обработат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши потребни работи врз нешто (земјиште, суровина) за да служи на неговата намена.
Албански: punoj

оди повеќе

одат
Вид збор: Глагол, несвршен
За постапка, намера, намисла - не е така, спротивно е, не може да успее.
Албански: shkon, kalon

опус повеќе

мн. опуси
Вид збор: Именка, машки род
Дело, обично уметничко (музичко, сликарско, литературно).
Албански: vepër
Употреба: Уметност
Творештво, сите дела на еден автор.
Албански: vepër

платно повеќе

мн. платна
Вид збор: Именка, среден род
Преносно за литературна творба.
Албански: stof
Употреба: Преносно значење

подработи повеќе

подработат
Вид збор: Глагол, свршен
Работи малку или кратко време.

поработи повеќе

Види и: работи (несв.)
поработат
Вид збор: Глагол, свршен
Работи малку, некое време.
Албански: punoj pak

практикува повеќе

практикуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Применува знаење во практика, врши стручна работа.
Албански: praktikohem

работа повеќе

мн. работи
Вид збор: Именка, женски род
Дејност со која се произведува нешто.
Српски: рад Албански: punë Бугарски: работа
(обично во мн.) Дејност, систем од мерки за создавање, изготвување, обработување на нешто.
Албански: punë
литературно, научно или уметничко дело
Албански: vepër
ученичка писмена задача
Албански: detyrë
Употреба: Образование

работа повеќе

Види и: работи (несв.)
(се) работат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) работи
Албански: punohet
Употреба: Дијалектен збор

работење повеќе

Види и: работи (несв.)
работењето
Вид збор: Именка, среден род
Вршење работа.
Албански: punë
Примери:
Кампањско работење.

работи повеќе

работат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се занимава, врши некоја работа, се труди.
Српски: радити Албански: punoj Бугарски: работя
Употреба: Економија
Дејствува во корист на некого, се труди за друг.
Развива дејност со некаква цел.

работица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
работичка
Употреба: Деминутив

работиче повеќе

мн. работичиња
Вид збор: Именка, среден род
работа
Албански: punë
Употреба: Деминутив
Примери:
Како ти оди работичето?

работичка повеќе

мн. работички
Вид збор: Именка, женски род
работа
Употреба: Деминутив
Примери:
Си остана без работичка.

служи повеќе

служат
Вид збор: Глагол, несвршен
Врши некава служба, должност, работи.
Албански: shërbej, punoj

творештво повеќе

(едн.) творештвото
Вид збор: Именка, среден род
Она што е создадено.
Албански: krijim, vepër

трга повеќе

тргаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(за машина, механизам и сл.) работи, функционира
Албански: punon

тргне повеќе

тргнат
Вид збор: Глагол, свршен
За машина, механизам - почне да работи.
Албански: nisë, punoj

труд повеќе

мн. трудови
Вид збор: Именка, машки род
(едн.) Како дејност на човекот која бара умствено и физичко напрегање.
Албански: punë
Употреба: Економија
стручно или научно дело
Албански: punë

труди повеќе

трудат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се труди) Полага труд, работи.
Албански: mundohet, punon
Примери:
Кој се труди, ќе постигне.

учи повеќе

учат
Вид збор: Глагол, несвршен
(без предмет) Работи над зададените лекции, се спрема, зафатен е со учење.
Албански: mësoj, punoj