work - онтологија

дело повеќе

мн. дела
Вид збор: Именка, среден род
Производ на духовниот труд (во областа на уметностите, на науката).
Албански: vepër

изработка повеќе

мн. изработки
Вид збор: Именка, женски род
(само едн.) Квалитет на изработување на одреден производ.
Албански: punim
Употреба: Економија

опус повеќе

мн. опуси
Вид збор: Именка, машки род
Дело, обично уметничко (музичко, сликарско, литературно).
Албански: vepër
Употреба: Уметност
Творештво, сите дела на еден автор.
Албански: vepër

платно повеќе

мн. платна
Вид збор: Именка, среден род
Преносно за литературна творба.
Албански: stof
Употреба: Преносно значење

работа повеќе

мн. работи
Вид збор: Именка, женски род
Дејност со која се произведува нешто.
Српски: рад Албански: punë Бугарски: работа
(обично во мн.) Дејност, систем од мерки за создавање, изготвување, обработување на нешто.
Албански: punë
литературно, научно или уметничко дело
Албански: vepër
ученичка писмена задача
Албански: detyrë
Употреба: Образование

работење повеќе

Види и: работи (несв.)
работењето
Вид збор: Именка, среден род
Вршење работа.
Албански: punë
Примери:
Кампањско работење.

работица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
работичка
Употреба: Деминутив

работиче повеќе

мн. работичиња
Вид збор: Именка, среден род
работа
Албански: punë
Употреба: Деминутив
Примери:
Како ти оди работичето?

работичка повеќе

мн. работички
Вид збор: Именка, женски род
работа
Употреба: Деминутив
Примери:
Си остана без работичка.

творештво повеќе

(едн.) творештвото
Вид збор: Именка, среден род
Она што е создадено.
Албански: krijim, vepër

труд повеќе

мн. трудови
Вид збор: Именка, машки род
(едн.) Како дејност на човекот која бара умствено и физичко напрегање.
Албански: punë
Употреба: Економија
стручно или научно дело
Албански: punë