worker - онтологија

работник повеќе

мн. работници
Вид збор: Именка, машки род
Човек што се занимава со физички или умствен труд.
Албански: punëtor
Употреба: Економија
Човек што сака да работи, работен човек.
Албански: punëtor
Употреба: Економија

работница повеќе

мн. работници
Вид збор: Именка, женски род
Жена што сака да работи, работна жена.
Албански: punëtore
Примери:
Жена работница да земеш.
работничка
Албански: punëtore

работничка повеќе

Види и: работник (м.)
мн. работничка
Вид збор: Именка, женски род
жена работник
Албански: punonjëse, punëtore
Употреба: Економија

трудбеник повеќе

мн. трудбеници
Вид збор: Именка, машки род
Работен човек, човек на трудот.
Албански: punëtor
Употреба: Архаизам , Економија