write - онтологија

впише повеќе

впишат
Вид збор: Глагол, свршен
Додаде, вметне нешто со пишување.

запише повеќе

запишат
Вид збор: Глагол, свршен
Писмено забележи нешто.
Албански: shënoj
(се запише) Се занесе во пишување.
Албански: shënoj, fus

изнапише повеќе

Види и: напише (св.)
изнапишат
Вид збор: Глагол, свршен
Напише многу.
Албански: shkruaj shumë
Напише многу без некоја смисла, без некој ред, сѐ и сешто.
Албански: shkruaj tepër

испее повеќе

Види и: пее (несв.)
испеат
Вид збор: Глагол, свршен
Напише стихотворба.
Албански: shkruaj vjershë
Употреба: Преносно значење

испише повеќе

испишат
Вид збор: Глагол, свршен
Отпише некого, избрише (од евиденција, од список).
Албански: shlyej, fshi
Со пишување исполни нешто (лист, тетратка).
Албански: shkruaj

напише повеќе

напишат
Вид збор: Глагол, свршен
Испише со букви или со бројки.
Албански: shkruaj
Употреба: Образование

ниже повеќе

нижат
Вид збор: Глагол, несвршен
Реди, раскажува едно по друго, пишува.
Албански: rradhit, rrëfen, shkruan
Употреба: Преносно значење

опее повеќе

опејат
Вид збор: Глагол, свршен
Воспее, прослави со песна; изрази со песна.
Албански: këndoj, festoj me këngë

пее повеќе

пеат
Вид збор: Глагол, несвршен
пишува
Албански: shkruaj
Употреба: Архаизам

писува повеќе

Види и: пишува (несв.)
(се) писуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) пишува
Употреба: Дијалектен збор

пише повеќе

пишат
Вид збор: Глагол, свршен
Напише текст.
Албански: shkruaj
Запише, писмено забележи.
Албански: shënoj
Употреба: Разговорно
(несв.) пишува
Албански: shkruaj
Употреба: Дијалектен збор , Народна поезија

пишува повеќе

пишуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Одбележува на хартија или друг материјал знаци - букви, цифри, ноти и сл.
Албански: shkruaj
Погоден е за одбележување букви и сл.
Албански: shkruaj
Писмено излага мисли, ставови и сл.
Албански: shkruaj
Се обрнува кон некого писмено; праќа писмо.
Албански: shkruaj
Се искажува во периодичниот печат; соработува во весник, списание.
Албански: shkruaj
Создава творба - литературна, научна, публицистичка, музичка.
Албански: shkruaj
(се пишува) пасивно
Албански: shkruhet
(ми се пишува) Да се има желба за пишување
Албански: shkruan
Употреба: Безлично

попише повеќе

попишат
Вид збор: Глагол, свршен
Пише малку, кратко време.
Албански: shkruaj pak
Употреба: Ретко

распише повеќе

распишат
Вид збор: Глагол, свршен
Објави по писмен пат.
Албански: shpall
Избрише нешто напишано, отпише.
Албански: fshij
Употреба: Ретко
(се распише) Почне многу да пишува, се занесе во пишување.
Албански: shkruaj shumë