writer - онтологија

белетрист повеќе

мн. белетристи
Вид збор: Именка, машки род
Автор на белетристички дела, писател.
Употреба: Литература

запишувач повеќе

мн. запишувачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што запишува, што забележува нешто.
Употреба: Литература

книжевник повеќе

мн. книжевници
Вид збор: Именка, машки род
Автор на книжевни дела.
Употреба: Литература

писател повеќе

мн. писатели
Вид збор: Именка, машки род
Тој што пишува уметнички литературни дела
Албански: shkrimtar
Употреба: Литература
Примери:
Клуб на македонските писатели.

пишувач повеќе

мн. пишувачи
Вид збор: Именка, машки род
автор на книга
Албански: autor

романист повеќе

мн. романисти
Вид збор: Именка, машки род
романсиер
Албански: romansier, autor
Употреба: Литература , Ретко