yellow - онтологија

жолт повеќе

жолтиот
Вид збор: Придавка
Што има боја на лимон, на жолчка, на злато.

жолтее повеќе

жолтеат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Станува постепено жолт, добива жолта боја.
Албански: zverdhet
(се жолтее) Се истакнува со жолтата боја.
Албански: zverdhet

жолтне повеќе

жолтнат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане жолт, пожолти.
Албански: zverdh

жолто повеќе

Види и: жолт (прид.)
жолтото
Вид збор: Именка, среден род
нешто со жолта боја

жолтоса повеќе

жолтосаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Направи нешто да стане жолто.
Албански: zverdhë
Стане жолт, пожолти.
Албански: zverdhet
(се жолтоса) Стане жолт.
Албански: zverdhet

зажолтее повеќе

зажолтеат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да жолтее.
Албански: zverdhet

зажолти повеќе

Види и: жолти (несв.)
зажолтат
Вид збор: Глагол, свршен
се зажолти, пожолти
Албански: verdhë
(се зажолти) Почне да (се) жолтее, да станува жолт.
Албански: verdhë

ожолти повеќе

ожолтат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие жолта боја.
Албански: zverdhet
Обои со жолта боја.
Албански: zverdh, bëj verdh
(се ожолти) Се извалка со жолта боја.
Албански: verdhëzohem, njollosem verdh

поджолтне повеќе

поджолтнат
Вид збор: Глагол, свршен
За растение - добие жолтеникава боја, стане жолтеникав.
Албански: zverdhet

пожолтее повеќе

Види и: пожолти (св.)
пожолтеат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане жолт.

смилоса повеќе

(се) смилосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие боја на смил поради болест.
Употреба: Медицина
Примери:
Лицето му побледе, се смилоса.