yield - онтологија

жетва повеќе

мн. жетви
Вид збор: Именка, женски род
Плодови, резултати од трудот.
Албански: të ardhura
Употреба: Преносно значење

поклекне повеќе

Види и: клекне (св.)
поклекнат
Вид збор: Глагол, свршен
За предмет (градба) - попушти, почне да се распаѓа.

поотстапи повеќе

Види и: отстапи (св.)
поотстапат
Вид збор: Глагол, свршен
Отстапи, попушти малку, донекаде.
Албански: bëj lëshim, lëshoj

попушти повеќе

попуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Престане да се противи, отстапи од нешто.
Албански: dorzoj

принос повеќе

(едн.) приносот
Вид збор: Именка, машки род
Род, приход од имот (од земјоделски култури, од берба, од жетва).
Албански: rendiment
Употреба: Земјоделство

рандман повеќе

мн. рандмани
Вид збор: Именка, машки род
Сооднос, принос, приход добиен од сировината во вид на фабрикат или на полуфабрикат (обично во рударството и во прехранбената индустрија).
Употреба: Економија

раскашави повеќе

раскашават
Вид збор: Глагол, свршен
попушти
Албански: qulloset
Употреба: Преносно значење

реколта повеќе

мн. реколти
Вид збор: Именка, женски род
Принос од земјоделството во определен временски период.
Употреба: Земјоделство
Примери:
Богата реколта.