а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

жолто

Вид збор: Префикс
Ранг: 4614
1. Како прв дел од сложенки со значење дека означеното со вториот дел од сложенката е жолто.
Примери:
жолобрад, жолтокос
жолтолик, жолтоок
2. Како прв дел од сложенки со значење дека бојата означена со вториот дел од сложениот збор има жолта нијанса.
Примери:
жолтозелен, жолтоцрвен, жолтозеленикав