а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

напамет

Вид збор: Прилог
Ранг: 5899
1. Без читање текст, по паметење; без пишување.
Англиски: by heart
Примери:
Учејќи ги напамет тие творби, луѓето се доближуваат до убавината на јазикот.
Тој можел напамет да пресметува и повеќецифрени броеви.
2. Без познавање, без факти за нешто.
Англиски: unfounded
Примери:
Зборува напамет.
Лесно е да се зборува напамет.