а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

период

мн. периоди
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 449
1. Раздел од време што опфаќа некој довршен процес.
Англиски: period Албански: periudhë
Примери:
дождовен период
вегетационен период
2. Во историјата - време на некој историски настан.
Англиски: period Албански: etapë
Употреба: Историја
Примери:
повоениот период
периодот на Народноослободителната борба
периодот на Илинденското востание
3. Во геологијата дел од ерата.
Англиски: period Албански: periudhë
Употреба: Геологија
Примери:
Периодот на плеистоценот се надоврзува на плиоценот и е претходник на холоценската епоха.
4. Група броеви што се повторуваат, во периодички дропки.
Албански: periodë
Употреба: Математика
5. Голема сложена реченица, реченична низа.
Англиски: sentence Албански: fjali
Употреба: Граматика