а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

позитивен

позитивни
Вид збор: Придавка
Ранг: 1810
1. Потврден, што искажува одобрување, согласност.
Англиски: positive Албански: pozitiv
Примери:
позитивен одговор
позитивна рецензија
позитивна критика
позитивно мислење
2. Добар, со добри својства.
Англиски: good Албански: pozitiv
Примери:
позитивни разултати
позитивен лик
позитивен човек
позитивна енергија
3. Што се служи со објективни методи, заснован на факти, врз истражување.
Англиски: proven Албански: pozitiv
Примери:
позитивни науки
4. Што е во сила.
Англиски: legal Албански: pozitiv
Употреба: Правда
Примери:
позитивни прописи
позитивни закони
5. Што работи со добивка, што не покажува загуба.
Англиски: positive Албански: pozitiv
Употреба: Економија
Примери:
позитивен биланс
позитивно салдо
6. За број - што има вредност поголема од нула.
Англиски: positive Албански: pozitiv
Употреба: Математика
Примери:
позитивни броеви
позитивна бројна вредност
Изведенки
1. позитивно прил.
Пример: Зборува позитивно и влијае позитивно врз сите нас.
2. позитивност ж.