а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

поизна

Вид збор: Префикс
Усложнета претставка со по- кон двојно префиксиран глагол (поизна-валка) со значење нагласено дејство или состојба до највисок степен според значењето на веќе префиксираниот глагол.
Примери:
поизнабоде, поизнавади, поизнагледа
се поизнаигра, се поизнајаде, се поизнакити, се поизналежи
поизналути, поизнапие
се поизнаслуша, се поизнашета