а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

пушти

пуштат; пуштил; пуштија; пуштен
Вид збор: Глагол, свршен
Ранг: 473
1. Престане да држи, да задржува.
Англиски: let Албански: lëshoj
Примери:
Го пушти железото од раце и рипна врз него.
Таа го пушти бардето, а тоа падна крај нејзините нозе.
2. Ослободи затворен, задржан.
Англиски: free Албански: liroj
Примери:
Момчето го пушти јазовецот од стапицата.
Девојчето ја пушти птицата од кафезот.
3. Остави, дозволи да врши некое дејство.
Англиски: allow Албански: lejoj
Примери:
Таа ги пушти децата да си играат во нејзиниот двор.
Јас Ве пуштив да правите што сакате.
Тие го пуштија да зборува.
4. Стави во дејство, во активност објект (фабрика, погон).
Англиски: start Албански: filloi
Примери:
Претседателот на општината ја пушти во работа новата електрана.
Најстарата работничка го пушти погонот во производство.
5. (за животно) Дозволи да се движи слободно, да се храни.
Албански: liroj
Примери:
Девојчето ги пуштило козите да пасат по (во) градината.
Тие го пуштиле коњот сношти да ака низ горјето.
Соседот ги пуштил свињите по полето.
6. Управи кон некого.
Англиски: set Албански: caktoj
Примери:
Тој им ги пушти кучињата на децата за да ги заплаши.
7. (За растение) кога е во процес на растење.
Англиски: let grow Албански: të rritet
Примери:
Јаболкницата пуштила корен веднаш до прагот на куќата.
Садниците пуштиле гранчиња.
8. Остави да му порасне брада, мустаќи, коса.
Англиски: grow Албански: rritet
Примери:
Таа пуштила коси под рамена.
Тој пуштил мустаќи и брада и мисли дека е голем маж.
9. Издаде весник, списание и сл.
Англиски: publish Албански: botoj
Примери:
Вчера го пуштивме третиот број „Литературен збор„ за оваа година.
10. Испрати, испраќа: пари, писмо, глас и сл.
Англиски: send Албански: dërgoj
Примери:
Родителите му пуштиле писмо и пари, ама никој не се јавувал.
11. се насолзи, плаче
Англиски: cry Албански: qan
Примери:
Таа пушти неколку солзи кога дозна за настанот, но не се расплака онака од срце.
12. (се пушти) Се одврзе или се ослободи.
Англиски: escape Албански: shpëtim
Примери:
Тој го пушти кучето од неговата куќичка.
13. (се пушти) Се стрчне по некого, за да нападне, да фати, да задржи и сл.
Англиски: chase Албански: ndjek
Примери:
Се пушти по него и го фати за кусо време.
14. Се нафрли некому со зборови.
Англиски: attack Албански: sulmoj
Примери:
Кога му се пушти, му изнакажа што му дојде на уста.
Изрази
Пушти душа - почина, умре.
Пушти срце - се ослободи од притисок.
Пушти корен (за растение) - се зафати, почне да расте.
Пушти мозок на пасење - се опушти, се релаксира целосно.