а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

стар

стари
Вид збор: Придавка
Ранг: 242
1. Кој проживеал многу години, кој достигнал старост.
Англиски: old Албански: plak
Примери:
Си бил еден стар човек.
(разг.) на стари години
Од стара мајка дете.
стар волк
стар ерген
стара мома
старо аро
старо и младо
2. Својствен на постар човек.
Англиски: elderly Албански: moshuar
Примери:
Неговите стари очи одвај се отвораа.
Да ги згреам стариве коски.
3. Само степенувано - за возраст, положба, ранг.
Англиски: elder Албански: shtog
Примери:
Дедо му беше најстар во селото.
Како постар од нив на факултетот, тој претседаваше.
4. Кој не одговара за нешто поради својата возраст, кој е недоволно млад за нешто.
Англиски: old Албански: i moshuar
Употреба: Разговорно
Примери:
Оставете ме, јас сум веќе стар за тоа.
Стар е за учење.
5. Кој се јавил или суштествува одамна, одамнешен; кој е пред некого или нешто, кој е од порано.
Англиски: former Албански: i mëparshëm
Примери:
Покрај модерната автострада се гледаше стариот пат.
По старата година. На старата адреса.
Стар е весников.
стар другар
Пак старата песна.
по старо(то)
стар стил, по стар стил
Стари сметки
Стариот завет
6. Кој си го преживеал времето, одживеан, застарен; кој се наоѓа одамна во употреба.
Англиски: old-fashioned Албански: i modës së vjetër
Примери:
стари погледи
Стар метод на работа.
стара мода
стар учебник
7. Кој се однесува на подалечно време, некогашен.
Англиски: ancient Албански: antik
Примери:
во стариот век
старата литература
старите писатели
8. Кој е изработен, произведен некогаш.
Англиски: outdated Албански: vjetruar
Примери:
стари пари
9. Кој има долг опит.
Англиски: experienced Албански: me përvoj
Примери:
Тој е стар борец.
стар мајстор
стар партизан
10. износен, ветов
Англиски: worn-out Албански: rasskapitur
Примери:
Ја облече старата кошула.
стар костум
Изрази
(посл.) Смртта не гледа стар ли е, млад ли е.
(посл.) Стариот пен посилно гори.
(посл.) Нов бунар копај, на стариот не плукај.
(посл.) Стар пријател и старо вино не пуштај.
(посл.) Стариот пријател е поарен од двајца нови.
(грубо.) Старо аро - дрт, дртав човек.