а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

што

Види и: што (зам.)
Вид збор: Сврзник
1. (за време) При покажување дејство по кое веднаш се извршува дејството на главната реченица.
Англиски: as soon
Примери:
Штом ќе се најадеше добро, ќе легнеше да спие.
Штом дојде потерата, тој се скри.
2. (за услов) При покажување дејство по кое веднаш се извршува дејството на главната реченица.
Англиски: if
Примери:
Штом го нема него, работата не врви.
Штом не сака, немој да го молиш.
3. (за причина) дека, затоа што
Англиски: because
Примери:
Прости ми, што не дојдов порано.
Јас сум крив, што не дојде.
мило (драго) ми е што...
толку побргу, што...
4. (за последица) така што, така... што, таков... што, толку што, толку... што.
Примери:
Во куќата имаше доволно храна, така што не моравме да излегуваме надвор.
Тој зборуваше така (толку) одвратно, што никој не сакаше да го слуша.
Сликата беше таква, што не смеевме ни да ја покажеме.
5. (за последица) со „колку“
Примери:
Колку што имаме, толку ќе дадеме.
6. (за последица) со „макар“
Примери:
Макар што имаме нешто за јадење.
FlexiMac
 менување на македонски глаголи