ѕверство

мн. ѕверства
Вид збор: Именка, среден род
Ранг: 12779
Нечовечна, свирепа постапка.
Англиски: brutality
Примери:
Повеќе жени биле жртви на неговото ѕверство.
Фашистички ѕверства.
Тие вршеле ѕверства над беспомошните деца.