ѕидиште

мн. ѕидишта
Вид збор: Именка, среден род
Ранг: 6408
1. ѕид
Англиски: wall Албански: mur
Употреба: Архитектура и градба , Аугментатив
Примери:
Високи, дебели ѕидишта.
2. (обично во мн.) Урнатини, остатоци од некаква градба, град, тврдина и сл.
Англиски: ruin Албански: ruin, gërmadh
Примери:
Човекот погледна во затревените ѕидишта.
Поминуваше покрај ѕидишта од стари напуштени куќи.