првородство

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Ранг: 51651
Привилегија на првородениот син да го наследува имотот на родителите.
Латински: primogenitura Англиски: primogeniture
Употреба: Историја , Правда
Примери:
Право на првородство.