кати (несв.)

Се кати ноќта црна!
„Бели мугри“ од Кочо Рацин (1939)
Се кти ноќта црна! Се ’рти карпа - мрак!
„Бели мугри“ од Кочо Рацин (1939)
Некои грчат, ги катат забите и ко со прачки удираат со опашките на земјата, некои само мрзливо прилајуваат, ама и во лаењето се чудат.
„Пиреј“ од Петре М. Андреевски (1983)
А гледаш: ги кати забите, па му растат ноктите и само чека да згрешиш некаде.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
Ги поткреваат главите, ги чепатат вилиците, ги катат забите.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК