питање ср.

питање (ср.)

Зар не ја знаеш онаа, старата? Тргнал некој слеп на питање, та попат го сретнале некои мажи и го прашале: а бре, кој ти ги извади очите? Брат ми, - рекол слепиот. Е, затоа ти се ископани толку длабоко...
„Постела на чемерните“ од Петре Наковски (1985)
Со тој потег аутоматски паѓа у вода Рамковниот договор и тие фамозни 25,17, албанското питање го решааме заувек, а со евтината кинеска роба дури и заспаната економијата во Македонија, конечно, ќе заживее.
„Двоглед“ од Горан Јанкуловски (2011)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК