end - онтологија

амин повеќе

Вид збор: Извик
крај, готово

дно повеќе

мн. дна
Вид збор: Именка, среден род
Крај, завршок на нешто.
Албански: fund, mbarim
Употреба: Преносно значење

доима повеќе

доимаат
Вид збор: Глагол, свршен
Престане да има, снема.
Употреба: Разговорно

докрајчи повеќе

докрајчат
Вид збор: Глагол, свршен
(се докрајчи) Се доврши, се доведе нешто до крај.
Албански: përfundoj

заврши повеќе

завршат
Вид збор: Глагол, свршен
Достигне до определен степен, состојба, место и сл.
Албански: arriti
(се заврши) Се доврши, се доведе нешто до крај.
Албански: mbaroj

залез повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Крај, завршеток на нешто.
Албански: fundi
Употреба: Преносно значење

конец повеќе

мн. конци
Вид збор: Именка, машки род
Завршување на нешто.
Албански: fund, mbarim
Употреба: Архаизам

краиште повеќе

мн. краишта
Вид збор: Именка, среден род
Крајниот дел на географска површини, на пример крај на нива.
Албански: skaj
Употреба: Географија
Крај, завршен дел на облека, раб од ткаенина и сл.
Албански: skaj, mbarim

крај повеќе

мн. краеви
Вид збор: Именка, машки род
Завршок на населено место или на некаква површина.
Албански: fund
Раб, црта, крајна страна на нешто.
Завршок на некој предмет.
Последен момент или период од нешто минливо.

крајче повеќе

мн. крајчиња
Вид збор: Именка, среден род
Завршок на некој предмет, мал дел од нешто.
Албански: fund

омега повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
крај
Албански: fund
Употреба: Книжевен збор , Преносно значење

опашка повеќе

мн. опашки
Вид збор: Именка, женски род
Краен, заден дел од нешто, сè што е спротивно на преден дел, на глава, врв, почеток.
Албански: bisht, fund

престанок повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Крај на некакво дејство, случување.

свршеток повеќе

мн. свршетоци
Вид збор: Именка, машки род
Крај, завршница на нешто, граница до каде што нешто трае.

сврши повеќе

свршуваме
Вид збор: Глагол, свршен
Истроши нешто наполно.
Албански: shpenzoj
Стигне до својот крај.
Албански: fund

свршувачка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
крај
Албански: fund
Употреба: Разговорно

точка повеќе

мн. точки
Вид збор: Именка, женски род
крај, завршок
Албански: pikë, fund

фунд повеќе

Вид збор: Именка, машки род
крај
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
На фундот од селото.