interrupt - онтологија

засече повеќе

Види и: сече (несв.)
засечат
Вид збор: Глагол, свршен
Пресече, прекине при зборување.
Албански: ndërhyj

испрекине повеќе

Види и: прекине (св.)
испрекинат
Вид збор: Глагол, свршен
Прекине на повеќе места, направи прекини.

прекине повеќе

прекине
Вид збор: Глагол, свршен
Запре некаква дејност, работа, состанок, разговор и сл.
Албански: ndërpres
Пресече, не дозволи некој да се искаже до крај.
Албански: ndërpres
Запре започната игра, натпревар.
Албански: ndërpres
Употреба: Спорт

прекрати повеќе

прекратат
Вид збор: Глагол, свршен
Прекине, престане со нешто, со некаква работа, дејност.
Албански: shkurtoj

скине повеќе

скинат
Вид збор: Глагол, свршен
За пат, врска - прекине.
Албански: ndërpres