measles - онтологија

казамак повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Општ назив за болести што се карактеризираат со исипување по кожата, најчесто за мали сипаници.
Турски: kızamık
Употреба: Архаизам , Медицина

китка повеќе

мн. китки
Вид збор: Именка, женски род
(само мн.) сипаница
Албански: fruth
Употреба: Дијалектен збор , Медицина

рубеола повеќе

(едн.) рубеолата
Вид збор: Именка, женски род
Заразна болест што се јавува начесто кај децата, вид сипаници со црвени печати на телото.
Латински: Rubeola
Употреба: Медицина

сипаница повеќе

мн. сипаници
Вид збор: Именка, женски род
(почесто мн.) Сипаници - детска заразна болест.
Употреба: Медицина

цвеќе повеќе

мн. цвеќиња
Вид збор: Именка, среден род
сипаници
Албански: fruth
Употреба: Медицина , Разговорно

шарка повеќе

мн. шарки
Вид збор: Именка, женски род
осип, сипаници
Латински: morbilli Албански: fruth
Употреба: Медицина