ебе несв.

ебе (несв.)

Еба му газникот на животот, вели, кога не знаеш кај живееш: на сон или на јаве!.. - Ај, не јади многу раноклек!
„Пиреј“ од Петре М. Андреевски (1983)
- Не говори, бога вам јебем, го слушаме спроводникот. И така... 192
„Пиреј“ од Петре М. Андреевски (1983)
И, еда, еба си го Давиде, дали бега!
„Пиреј“ од Петре М. Андреевски (1983)
Престанете!- молезливо - Ве молам интервенирајте, ваша светост -повторно избезумен - Мајчето да ви го ебам!
„Или“ од Александар Прокопиев (1987)
— Овдека глувиот го ебе немиот, ми велат, а слепиот му е сведок.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
Да си ги ебам мртвите во гробот, ако лажам.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
Сѐ се измешало, си ебало мајката, со проштение.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
Да му кинам коса?! Да му згмечам тестис?! Или, да го ебеме сите?!
„Последниот балкански вампир“ од Дејан Дуковски (1989)
Курви развратни! Марш да ве нема, ебем ви матер!
„Последниот балкански вампир“ од Дејан Дуковски (1989)
- Еба ти Турчинот, - си велам со умот. – Него го истерав ама табиетот му го задржав.
„Балканска книга на умрените“ од Мето Јовановски (1992)
Хм, да си ебам векот, си велам, ама продолжувам.
„Балканска книга на умрените“ од Мето Јовановски (1992)
При тоа тој си го дупна прстот, ја цица крвта, гледа во гробот и вели: - Еба ти мртовецот! И овој келепуџија да ме заебе!
„Балканска книга на умрените“ од Мето Јовановски (1992)
Ова проткајување ни овозможува за првпат да ја видиме врската помеѓу философското барање за чистота, гледиштето дека жените на некој начин се непрочистени, подреденоста на жената, и „вирилната хомосексуалност“ (вид машка сексуалност која што Ева Сидвик ја нарекува „хомо-хомосексуалност“, јасно предочена со тврдењето на Жан Жене дека „мажот кој ебе друг маж е двапати маж“).
„МАРГИНА бр. 1“ (1994)
МАНЕ: Да ти ебам бејзболот. Само трчаат.
„Буре барут“ од Дејан Дуковски (1994)
Е, да ти ебам цигарите! Надвор не е добро, така?
„Буре барут“ од Дејан Дуковски (1994)
Хеми... пу, да ти ебам мамата, хемипареза на целата десна страна.
„Буре барут“ од Дејан Дуковски (1994)
Ни пратија луѓе кои ни ја пренесоа нивната порака: „Вие, перверзњаци од истокот! Вратете се таму откаде сте дошле!“ Вива им рече: „Ебете се!“
„МАРГИНА бр. 17-18“ (1995)
Зборуваат само национално, национално, како да не сме луѓе, како да не јадиме леб и да не пиеме вода (мене ми зачука срцето), ние треба да се најадиме, вода да тече, а не да ни ја крадат, трактори да купиме, крави млечни да донесеме, кози алпина раса што даваат седум литри на ден, та за нација, пак ќе сме нација, ебати нацијата!“
„Бунар“ од Димитар Башевски (2001)
Ебати беља, си велам јас, сѐ наеднаш сака човеков, А го гледам калпазан, ми бара, ама не притиска, туку како колку да помине редот.
„Бунар“ од Димитар Башевски (2001)
Абре пес да им ебе мајката, до што беше чурук човек одовде до Битола и кој знае до каде, се исповрзаа како свински црева и ела претни ако можеш.
„Продавница за љубопитните“ од Мето Јовановски (2003)
Повеќе
FlexiMac
 менување на македонски глаголи